Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στόχοι.

Στόχος: (ο) ουσ. το αντικείμενο της σκόπευσης, το σημάδι || (μτφ.) σκοπός στον οποίο αποβλέπει κανείς || πρόσωπο ή αντικείμενο προς το οποίο κατευθύνεται ορισμένη ενέργεια 
'Όλοι μας βάζουμε στόχους, ακόμη και χωρίς να το θέλουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Να πάμε διακοπές, να περάσουμε στη σχολή που θέλουμε, να πάρουμε ένα πτυχίο, να βάλουμε ό,τι πιο όμορφο το βράδυ στη βόλτα, να κερδίσουμε κάποιον/κάποια. Οκ τον βάλαμε τον στόχο κάναμε ότι μπορούσαμε, βάλαμε τα δυνατά μας και το αποτέλεσμα;
Τα πιθανά αποτελέσματα είναι τα εξής:
  • Επιτυχία: η επιτυχία λοιπόν... για να τα καταφέρουμε σημαίνει είτε ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ είτε ότι ο στόχος που βάλαμε ήταν πολύ εύκολος είτε ότι είχαμε τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε. Τέλος πάντων, επιτυχία σημαίνει χαρά, ευτυχία, ανταμοιβή του κόπου μας, όλα θετικά!
  • Αποτυχία: (πω, πω... και τι δεν έχω να πω για την αποτυχία...) Η αποτυχία λοιπόν... για να αποτύχουμε σημαίνει είτε ότι δεν προσπαθήσαμε όσο έπρεπε είτε ότι ο στόχος που βάλαμε ήταν ακατόρθωτος είτε ότι ο ίδιος ο στόχος έκανε την κουτσουκέλα.. Τι θέλω να πω; Ας τα πάρουμε όλα ένα-ένα. Καταρχάς δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποτυχία ενός στόχου σημαίνει απογοήτευση και στεναχώρια αμέσως. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι πιστεύω πως υπάρχουν διάφορα είδη αποτυχίας. Ας πω όσα μου 'ρθουν τώρα:
  1. Ολική αποτυχία, δηλαδή... το λέει και από μόνη της η λέξη, θέλαμε να πετύχουμε το 10 στον στόχο(εκείνο το πράγμα που έχουν στη σκοποβολή) και τελικά πετύχαμε το καημένο το πουλάκι που πετούσε από πάνω! Δυστυχώς κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρης απογοήτευση που δύσκολα ανατρέπεται...
  2. Αδιάφορη αποτυχία, (αυτό πάει πακέτο με έναν αδιάφορο στόχο φυσικά...), δηλαδή αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν τόσο μηδαμινό, ακόμη και για εμάς, που είτε τα καταφέρναμε είτε όχι θα ήταν το ίδιο και το αυτό! Τις περισσότερες φορές αυτό συνοδεύεται από πλήρη αδιαφορία.
  3. Αποτυχία.? τι σημαίνει αυτό?... ας ευχηθούμε αυτό να μην συμβεί σε κανέναν... είναι για τις περιπτώσεις που θέλαμε παθιασμένα αυτόν τον στόχο, δεν το καταφέραμε, αλλά δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε, ζούμε στον δικό μας κόσμο, νομίζουμε ότι τα καταφέραμε, χαιρόμαστε χωρίς νόημα, μετά από καιρό αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια, στεναχωριόμαστε όσο ποτέ, κατάθλιψη, απογοήτευση.(ίσως έχει και συνέχεια αλλά φοβάμαι να την γράψω...)
  4. Αποτυχία αλλά ελπίδα..! λοιπόν εδώ και καιρό έτσι ήμουν, είναι για όταν όλοι μας λένε ότι αποτύχαμε και εμείς απλά κλείνουμε τα αυτάκια μας και δεν ακούμε κανέναν. Είναι για τους αισιόδοξους (και λίγο χαζούς). Βέβαια μετά καταλαβαίνουμε την αποτυχία (καμιά φόρα με σκληρό τρόπο) και ανάλογα το άτομο η αντίδραση, ίσως ένας ελαφρύς πόνος, ίσως ένας σκληρός.
Τέλος πάντων τώρα δεν μου έρχονται άλλα, θα μου ήταν ευχάριστο αν κάποιος έχει στο μυαλό του κάτι που θέλει να συμπληρώσει να το γράψει από κάτω=)
Αυτό που θέλω να τονίσω αυτή τη στιγμή είναι το τι κάνουμε μετά... Μετά την επιτυχία ένα πάρτι δεν θα ήταν κ άσχημη ιδέα, αλλά μετά την αποτυχία; To πρώτο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση, αν αυτό που δεν καταφέραμε ήταν κάτι ασήμαντο δεν θα μας  είναι δύσκολο να προχωρήσουμε παρακάτω, όμως αν ήταν κάτι σημαντικό; Λοιπόν ξαναλέω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το τι πραγματικά συμβαίνει.. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σκεφτούμε το ΓΙΑΤΙ. Γιατί αποτύχαμε; Tι κάναμε λάθος; Τι πήγε στραβά; Αφού απαντήσουμε στο μεγάλο γιατί συνεχίζουμε. Η ζωή δεν τελειώνει σε έναν αποτυχημένο στόχο. Βάζουμε έναν καινούριο και δεν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος του παρελθόντος, κάτι νέο άλλωστε θα μας ανανεώσει και πιθανότατα θα μας κάνει να ξεχαστούμε κι όλας. Συνεχίζω, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και με λίγη περισσότερη προσπάθεια εύχομαι την επιτυχία..!

*Να πω την στραβή αλήθεια, τώρα που το ξαναδιαβάζω, μήπως έπρεπε να δώσω τίτλο αποτυχία...???


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν νομίζω τα κάλυψες όλα οπότε δεν έχω κάτι να προσθέσω. Μπορώ να σου πω όμως το μόνο είδος αποτυχίας που θα έπρεπε να υπάρχει είναι ένα. "Αποτυχία αλλά ελπίδα" γιατί αυτό μόνο σε βοηθάει να πας μπροστά να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή. Και ίσως αν τελικά τα καταφέρεις και ξεπεράσεις την αποτυχία σου να οδηγηθείς σε μια μεγαλύτερη επιτυχία. Και τότε? Θα είναι ακόμα αποτυχία αυτό που πέρασες ή απλά ένα βήμα για την μεγάλη σου επιτυχία?

Black.Cat είπε...

δυστυχώς όμως αυτό που βλέπω είναι και τα υπόλοιπα που ανέφερα..:$
συμφωνώ μαζί σου και όσον αφορά την ερώτηση νομίζω ότι είναι ανάλογα την περίπτωση και το άτομο, αν κάποιος ξέρει μόνο να αποτυγχάνει μια ζωή τα ίδια θα περνάει αν δεν το πάρει απόφαση να αλλάξει, εσύ σε που πιστεύεις πως ανήκεις ας πούμε?

Hitori Tana είπε...

Δυστυχώς νομίζω πως οι δικές μου αντιδράσεις στην αποτυχία ως τώρα κυμαίνονταν μεταξύ του No3 και No4.

Black.Cat είπε...

δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα...:$

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν νομίζω ότι τα έχω περάσει όλα λίγο-πολύ.Εκτός από το 3ο (Αποτυχία? Τι σημαίνει αυτό?) Όταν τα κάνω μαντάρα το καταλαβαίνω :P Δεν μπορώ να το αρνηθώ οπότε απλά προσπαθώ να το ξεπεράσω. Φέτος χρειάστηκε να πιστέψω στο 4ο αρκετές φορές. Τελικά με βοήθησε να τα βγάλω πέρα χωρίς να τα χάσω τελείως :P Βέβαια δεν λέω και η αδιαφορία υπήρχε. Ίσως όμως ήταν λάθος. Anyway... Το θέμα είναι να το ξεπερνάς. Και γω τα ξεπερνώ. Απλά μερικές φορές αφήνουν σημάδια και τότε είναι το πιο δύσκολο. Να μην αφήσεις τα σημάδια να σε εμποδίσουν να προσπαθήσεις ξανά δίνοντας το καλύτερο εαυτό σου.

Black.Cat είπε...

όλες αυτές οι αποτυχίες πάντος πιστεύω ότι είναι εμπειρίες από τις οποίες περνάμε και γινόμαστε σοφότεροι, σημασία άρα έχει ότι κατάφερες να ξεπεράσεις ότι έγινε και αυτό είναι ότι καλύτερο:)
(ααχ αυτά τα σημάδια τι μας κάνουν... δυστυχώς μερικά από αυτά βλέπω ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να φύγουν, όση κι αν είναι η προσπάθεια.Μάλλον μόνο ο χρόνος τα διώχνει)